2019-06-02IMPRA Guld 2019


IMPRAs styrelse är glada att äntligen kunna presentera vinnaren av hederutmärkelsen IMPRA Guld 2019, nämligen;

Tidskriften Orkesterjournalen!

Motiveringen lyder:
OrkesterJournalen – världens äldsta och Sveriges enda tidskrift om jazz, har sedan starten 1933 behållit sin status och förändrats i takt med sin samtid. Framförallt har tidskriften under de senaste fem åren på ett aktivt sätt utvecklats och medvetet förnyats till att bli ett modernt och spännande jazzmagasin, där kompetens och kunnande förenas i en lustfylld mix med bas i ett genusjämställt och mångkulturellt sammanhang. Vartannat omslag presenterar bild av en icke-man och som dessutom inte alltid är vit – en viktig jämställdhetsfaktor som OrkesterJournalen förtjänstfullt uppmärksammar. Artiklar skrivs med bakgrund i det mångfacetterade och omvärldsbejakande musiksamhälle vi befinner oss i och där samtiden speglas med självklar kännedom om dess historia och samtidig lyhördhet för det framtida. OrkesterJournalen präglas av att beskrivningen av jazz-samhället sker utifrån ett inkluderande perspektiv, där öppenhet, jämställdhet och nyfikenhet är ledorden! Genom sin roll som informatör, recensent och opinionsbildare är OrkesterJournalen en självklar och värdig mottagare av priset IMPRA GULD 2018

Stort grattis till alla verksamma i Orkesterjournalens fantastiska arbete, vi hoppas att ni fortsätter med det ni gör i minst 86 år till!


År 2012 instiftade IMPRA ett hederspris som delas ut till en klubb- eller festivalarrangör, person eller annat som t ex en institution, som under året visat att de vill förändra och aktivt verka för ett jämställt jazzsverige. Vandringspriset är en statyett av konstnären Hanna Hedman. Årets utdelning skedde som vanligt under Jazzriksdagen, denna gång i Ystad.