IMPRA GULD 2020
ELARIA ORCHESTRA

2020-12-14


IMPRA GULD 2020

GÅR TILL

ELARIA ORCHESTRA


Motivering:
Elaria Orchestra utmärker sig som en jämställd grupp på den, i övrigt väldigt mansdominerade, svenska storbandscenen. Erika Hammarberg och Lina Lövstrand driver gruppen som en tydlig, medveten satsning för att synliggöra kvinnliga professionella jazzmusiker, samtidigt som de förser jazz-Sverige med ett storband där musiker, oberoende av kön får en plattform för att spela tillsammans, jämställt och på lika villkor. Både vad gäller det fasta bandet och de tillfälliga gästerna har det sedan starten 2018 funnits ett tydligt jämställdhetsfokus.

Elaria Orchestra är inte bara ett tillfälligt projekt utan har stor möjlighet att fortsätta påverka den svenska jazzscenen. Drivkrafter som Elaria Orchestra är ett viktigt element inom den utövande sektorn av musiklivet, något som är väl värt att uppmärksamma. De nyttjar de verktyg de har i egenskap av professionella musiker till att omfärga en traditionellt mansdominerad musikgenre.

Elaria startades av Erika Hammarberg and Lina Lövstrand in 2018.
Dirigent, bandledare: Erika Hammarberg
Saxofon: Johan Christoffersson, Lina Lövstrand, Magnus Dölerud, Samuel Muntlin, Emma Josefsson Trumpet: Jakob Gudmundsson, Elin Andersson, Peter Lindhamre
Trombon: Lisa Bodelius, Ebba Åsman, Mimmi Hammar, Klas Eriksson Rytmsektion: Anna Gréta Sigurðardóttir, Lars Ekman, Calle Rasmusson

Elaria Orchestra är Sveriges kanske just nu mest intressanta storband. Orkestern bildades 2018 av Lina Lövstrand och Erika Hammarberg och bandet äntrar Sveriges jazzscener med energi och spelglädje! Musiken bandet framför är till störst del skriven av Erika Hammarberg, orkesterns kompositör, arrangör samt dirigent. Initiativtagaren, flöjtisten och saxofonisten Lina Lövstrand, syns ofta som solist. Orkestern består av eminenta musiker med lång erfarenhet inom svenskt musikliv samt unga, lovande nykomlingar.
                   
Bandet har tidigare gjort en konsertproduktion tillsammans med Magnus Lindgren, som spelades in av Sveriges Radio P2. Under 2021 ser orkestern fram mot samarbeten med bland annat Rigmor Gustafsson och Claes Yngström. Elaria Orchestra är utvalda att delta i projektet “På Turné” genom regionsmusiken vilket innebär en längre turné i Sverige. Orkestern kommer även att spela på Jazzfesten, samt genomföra en skivinspelning. Nästa större projekt blir ett samarbete mellan musiker och kompositörer i Norge och Island.


Hemsida Elaria Orchestra
︎ @elariaorchestra
︎ @elaria_orchestra
Kontakt: press@elariaorchestra.se