Premiär för IMPRA Jazz Festival - IMPRAs första festival!  

2021-05-10


Föreningen IMPRA utvecklar sin verksamhet under 2021 med en ny endagsfestival i Stockholmsområdet. IMPRA Jazz Festival är föreningens första festivalsatsning och kommer att äga rum den 28:e augusti på Värmeverket i Bredäng.


IMPRA har sedan 2006 stöttat och lyft fram musiker som identifierar sig som kvinnor, transpersoner och ickebinära som är verksamma inom jazz- och improvisationsmusik. Detta arbete fortsätter när IMPRA lanserar den första versionen av IMPRA Jazz Festival den 28:e augusti på Värmeverket i Bredäng. Det blir den första festival som IMPRA arrangerar som huvudman och inspirationen till initiativet kom på ett styrelsemöte 2019;

‘’Vi var nyfikna på hur könsfördelningen såg ut på Sveriges största jazzfestival, Stockholm Jazz Festival och gjorde en översiktsberäkning. Vi kunde då se att män stod för ca 78 % av akterna, medan kvinnor, transpersoner och ickebinära stod för enbart 22 %. En tydlig snedfördelning i utbudet som visade på hur viktigt IMPRAs arbete är och ur detta kom idén om att starta en jazzfestival som lyfter kvinnor, transpersoner och ickebinära musiker.’’ - Sofia Lärkfors, konstnärlig koordinator för IMPRA Jazz Festival.

I arbetet med festivalen har IMPRA sökt liktänkande samarbetspartners och en av dessa är systerorganisationen Women in Jazz i Storbritannien. I Storbritannien identifierar sig endast 5 % av jazzmusiker sig som kvinnor, något som Women in Jazz arbetar för att förändra genom utbildningar, broadcasts och workshops. Inom ramen för detta samarbete kan IMPRA därför bjuda in trummisen Jas Kayser för första gången till Sverige!

‘’Syftet med IMPRA Jazz Festival har redan från början varit att skapa en helhetsupplevelse och visa på den bredd som jazz representerar. Samarbetet med Women in Jazz har därför varit otroligt viktigt i utvecklandet av festivalens konstnärliga vision då mycket inspiration kommer från Londons mångfaldiga jazzscen. Vi är även mycket glada över att kunna komplettera festivalens line-up med ett panelsamtal som arrangeras tillsammans med Women in Jazz. Det kommer att bli ett superspännande samtal mellan Jas Kayser och Maria Faust kommer att bli en av festivalens absoluta höjdpunkter!’’ - Stina Ney, projektledare för IMPRA Jazz Festival.

Line-upen för festivalen kommer att består av såväl välkända namn som nykomlingar som Maria Faust Jazz Catastrophe, Iris Bergcrantz med flera. Evenemanget är gratis för alla men förregistrering krävs och kommer att öppna i augusti. Håll utkik på IMPRAs sociala medie kanaler och boka in dig på höstens första livemusik upplevelse!
 
Festivalen genomförs med stöd av Stockholms stad, Musikverket, Kulturrådet och Jämställdhetsmyndigheten. 


Besök impra.se/IMPRA-Jazz-Festival för mer information om festivalen.