P2 En kväll för allmän rösträtt  

2021-11-12


P2 firar allmän rösträtt 100 år med en kväll full av viktiga panelsamtal och musik! Bland gästerna finns tonsättaren Karin Rehnqvist och musikprofessorn Mattias Lundberg. Lena Willemark spelar live i studion.


Våra tre genrer jazz, folkmusik och klassiskt samlas i Radiohuset i Stockholm för en kväll där vi tillsammans uppmärksammar att det i år är hundra år sedan reformen för allmän rösträtt genomfördes i Sverige.

Bland musiken vi får höra finns Elfrida Andrées rösträttskantat från 1911, som nyligen framfördes för första gången på 110 år vid en konsert vid Göteborgsoperan. Det blir också musik av tonsättare som Andrea Tarrodi och Ethel Smyth.

Folkmusikern Lena Willemark och jazzmusikerna Britta Virves och Joakim Milder är på plats i Studio 4 och spelar live.

Under kvällen kommer också fyra panelsamtal med olika gäster att hållas. Vilken roll spelade musiken för rösträttsrörelsen, vad är kritikernas bild av den samtida musikens samhällsförankring, hur är läget på operascenen och vad säger utövarna själva om musikens potential att förändra? Programledare Hedvig Ljungar leder samtalen.

Du kan lyssna på avsnittet här
Foto: Illustration av Axel Almström/Sveriges Radio.