IMPRA GULD 2020
ELARIA ORCHESTRA

2020-12-14


IMPRA GULD 2020

GÅR TILL

ELARIA ORCHESTRA 


Motivering:
Elaria Orchestra utmärker sig som en jämställd grupp på den, i övrigt väldigt mansdominerade, svenska storbandscenen. Erika Hammarberg och Lina Lövstrand driver gruppen som en tydlig, medveten satsning för att synliggöra kvinnliga professionella jazzmusiker, samtidigt som de förser jazz-Sverige med ett storband där musiker, oberoende av kön får en plattform för att spela tillsammans, jämställt och på lika villkor. Både vad gäller det fasta bandet och de tillfälliga gästerna har det sedan starten 2018 funnits ett tydligt jämställdhetsfokus.

Elaria Orchestra är inte bara ett tillfälligt projekt utan har stor möjlighet att fortsätta påverka den svenska jazzscenen. Drivkrafter som Elaria Orchestra är ett viktigt element inom den utövande sektorn av musiklivet, något som är väl värt att uppmärksamma. De nyttjar de verktyg de har i egenskap av professionella musiker till att omfärga en traditionellt mansdominerad musikgenre.

Elaria startades av Erika Hammarberg and Lina Lövstrand in 2018.
Dirigent, bandledare: Erika Hammarberg
Saxofon: Johan Christoffersson, Lina Lövstrand, Magnus Dölerud, Samuel Muntlin, Emma Josefsson Trumpet: Jakob Gudmundsson, Elin Andersson, Peter Lindhamre
Trombon: Lisa Bodelius, Ebba Åsman, Mimmi Hammar, Klas Eriksson Rytmsektion: Anna Gréta Sigurðardóttir, Lars Ekman, Calle Rasmusson

Elaria Orchestra är Sveriges kanske just nu mest intressanta storband. Orkestern bildades 2018 av Lina Lövstrand och Erika Hammarberg och bandet äntrar Sveriges jazzscener med energi och spelglädje! Musiken bandet framför är till störst del skriven av Erika Hammarberg, orkesterns kompositör, arrangör samt dirigent. Initiativtagaren, flöjtisten och saxofonisten Lina Lövstrand, syns ofta som solist. Orkestern består av eminenta musiker med lång erfarenhet inom svenskt musikliv samt unga, lovande nykomlingar.
                   
Bandet har tidigare gjort en konsertproduktion tillsammans med Magnus Lindgren, som spelades in av Sveriges Radio P2. Under 2021 ser orkestern fram mot samarbeten med bland annat Rigmor Gustafsson och Claes Yngström. Elaria Orchestra är utvalda att delta i projektet “På Turné” genom regionsmusiken vilket innebär en längre turné i Sverige. Orkestern kommer även att spela på Jazzfesten, samt genomföra en skivinspelning. Nästa större projekt blir ett samarbete mellan musiker och kompositörer i Norge och Island.


Hemsida Elaria Orchestra
︎ @elariaorchestra
︎ @elaria_orchestra
Kontakt: press@elariaorchestra.se

IMPRApodden avsnitt 3! 

2020-12-08


TREDJE AVSNITTET AV IMPRAPODDEN UTE NU! 


Det tredje avsnittet av IMPRApodden finns nu att lyssna på där du lyssnar på podcasts. I det här avsnittet diskuteras det om det fria musiklivet, framgångar och motgångar, musikers villkor och hur arbetar en proffsigt på en ideell arbetsmarknad, och mycket mycket mer såklart. 

Vill du till exempel veta mer om alla organisationer och myndigheter som är bra att känna till för att söka bidrag, tips och trixs inför bidragssökningarna, vad är Ett musikliv för alla, och vad hur påverkas alla inom musikbranschen av den här pandemin? Allt detta får du svar på av de eminenta gästerna Karin Inde och Louise Nordgren. 


Karin Inde är i grunden musiker som har hållit på med främjandearbete för alla inom musiklivet. Just nu är hon verksamhetsledare för Musikcentrum Väst men har tidigare varit verksamhetsledare för Svensk Jazz.

Louise Nordgren är också musiker i grunden och arbetar nu som verksamhetsledare för Svensk Jazz men har tidigare arbetat hos Statens Musikverk och Satens Kulturråd.

Sisters of Invention - ONLINEKONSERT

2020-12-07


SISTERS OF INVENTION @ LUPINO LIVE

12 DECEMBER 2020, 19:00, YouTube


Tid: 19:00
Plats: Lupino Live YouTube
Konserter finns tillgänglig till 31/12.

Under namnet Sisters of Invention verkar de prisbelönta Göteborgs-systrarna Malin och Karolina Almgren, tillsammans skriver och framför de jazz-pop. Systrarna har alltid haft en förkärlek för att blanda genrer, uttryck och influenser, något som de gör med den äran och utan att förlora sin egen musikaliska identitet. Deras musik är färgstark och svängig samtidigt som den är poetisk och sårbar. Modern och fräsch men inte svårlyssnad. En mix av olika känslor och genres, men alltid med en personlig prägel.


Malin Almgren - Trumset & Sampling-pad                                Karolina Almgren - Saxofon & Sång
Foto - Ellika Henrikson

Denna konsert kommer bli en unik upplevelse då duon kommer bjuda på julmusik, det blir både gamla favoriter i ny tappning samt en och annan egen jullåt.

DIGITAL NÄTVERKSTRÄFF

2020-12-02


DIGITAL NÄTVERKSTRÄFF

6 DECEMBER 2020, 16:00, ZOOM


Välkommen att delta i ett samtal där vi reflekterar kring musik och jämställdhet med utgångspunkt i rådande situation

Vi utgår från olika perspektiv där du kan få stöd och uppmuntran i ett område som känns viktigt för dig just nu - till exempel motivation, hälsa, yrkesverksamhet, identitet eller studier.

Du behöver inte vara medlem för att delta i IMPRAs nätverksträffar. Ta gärna med en vän, familjemedlem, eller jazzentusiast till den digitala träffen om du/ni är intresserade av att veta mer om IMPRAs arbete. 


Gå in på vår Facebooksida, där hittar du mer info! 


Datum: 6 december
Tid: 16:00
Var: Zoom (du hittar länk i FacebookevenemangetAnda avsnittet av IMPRAPODDEN är här! 


2020-10-20


︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ 

Idag släpptes det andra avsnittet av IMPRAPODDEN - Att tolka tradition. 

Här får du höra IMPRAs sekreterare Julia Eriksson ha ett intressant samtal med gästerna Amanda Ginsburg och Terese Lien Evenstad om tankar, svårigheter, utmaningar om ämnet att tolka jazztraditionen. 

Du hittar avsnittet där du hittar alla andra poddar! 


Amanda Ginsburg 

Terese Lien Evenstad

︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎ ︎