Premiär för IMPRA Jazz Festival - IMPRAs första festival!  

2021-05-10


Föreningen IMPRA utvecklar sin verksamhet under 2021 med en ny endagsfestival i Stockholmsområdet. IMPRA Jazz Festival är föreningens första festivalsatsning och kommer att äga rum den 28:e augusti på Värmeverket i Bredäng.


IMPRA har sedan 2006 stöttat och lyft fram musiker som identifierar sig som kvinnor, transpersoner och ickebinära som är verksamma inom jazz- och improvisationsmusik. Detta arbete fortsätter när IMPRA lanserar den första versionen av IMPRA Jazz Festival den 28:e augusti på Värmeverket i Bredäng. Det blir den första festival som IMPRA arrangerar som huvudman och inspirationen till initiativet kom på ett styrelsemöte 2019;

‘’Vi var nyfikna på hur könsfördelningen såg ut på Sveriges största jazzfestival, Stockholm Jazz Festival och gjorde en översiktsberäkning. Vi kunde då se att män stod för ca 78 % av akterna, medan kvinnor, transpersoner och ickebinära stod för enbart 22 %. En tydlig snedfördelning i utbudet som visade på hur viktigt IMPRAs arbete är och ur detta kom idén om att starta en jazzfestival som lyfter kvinnor, transpersoner och ickebinära musiker.’’ - Sofia Lärkfors, konstnärlig koordinator för IMPRA Jazz Festival.

I arbetet med festivalen har IMPRA sökt liktänkande samarbetspartners och en av dessa är systerorganisationen Women in Jazz i Storbritannien. I Storbritannien identifierar sig endast 5 % av jazzmusiker sig som kvinnor, något som Women in Jazz arbetar för att förändra genom utbildningar, broadcasts och workshops. Inom ramen för detta samarbete kan IMPRA därför bjuda in trummisen Jas Kayser för första gången till Sverige!

‘’Syftet med IMPRA Jazz Festival har redan från början varit att skapa en helhetsupplevelse och visa på den bredd som jazz representerar. Samarbetet med Women in Jazz har därför varit otroligt viktigt i utvecklandet av festivalens konstnärliga vision då mycket inspiration kommer från Londons mångfaldiga jazzscen. Vi är även mycket glada över att kunna komplettera festivalens line-up med ett panelsamtal som arrangeras tillsammans med Women in Jazz. Det kommer att bli ett superspännande samtal mellan Jas Kayser och Maria Faust kommer att bli en av festivalens absoluta höjdpunkter!’’ - Stina Ney, projektledare för IMPRA Jazz Festival.

Line-upen för festivalen kommer att består av såväl välkända namn som nykomlingar som Maria Faust Jazz Catastrophe, Iris Bergcrantz med flera. Evenemanget är gratis för alla men förregistrering krävs och kommer att öppna i augusti. Håll utkik på IMPRAs sociala medie kanaler och boka in dig på höstens första livemusik upplevelse!
 
Festivalen genomförs med stöd av Stockholms stad, Musikverket, Kulturrådet och Jämställdhetsmyndigheten. 


Besök impra.se/IMPRA-Jazz-Festival för mer information om festivalen. 
IMPRA Guld öppen för nominering!  

2021-05-05


Nu öppnar IMPRA upp för nomineringar till hederspriset IMPRA Guld 2021! Vem som helst kan nominera och du kan nominera både andra och dig själv så länge du, din förening, en kollega eller vän, din närmaste jazzklubb eller skola verkar för just ett jämställt och jämlikt klimat inom jazz- och improvisationsmusik i Sverige.

År 2012 instiftade IMPRA ett hederspris, som varje år sedan dess har delats ut till en arrangör, person, förening eller institution som i sin verksamhet återspeglar IMPRAs vision om ett jämställt jazzsverige. Vinnaren utses av en utomstående jury. Sista dag att nominera är 25 juni och vem som har glädjen att motta priset år 2021 meddelas i höst!

Du finner mer info här. 

Maila din nominering med motivering till IMPRA på: guld@impra.se


International Jazz Day! 

2021-04-24


Tid: Fredag den 30 april kl 14:30-17:45
Sändningen hittas på: Knutpunkts Vimeokanal https://vimeo.com/537235347 och Svensk Jazz Facebook Facebookevenemang
Biljettpris: Publiken swishar sin festivalbiljett till nummer 1236434989, förslagsvis 150 kr

International Jazz Day infaller varje år på Valborgsmässoafton och firas världen över. Syftet är att lyfta fram jazzen och dess viktiga roll när det kommer till att förena människor i världen.2020 var det premiär för ett större samordnat svenskt deltagande – och nu är det dags igen! Vi uppmanar alla att koppla upp till den digitala jazzvärmen på eftermiddagen på Valborg. Tillsammans med Knutpunkt, en av initiativtagarna till förra årets upplaga, samordnar Riksförbundet Svensk Jazz den nationella satsningen.

Programmet
(Starttiderna för respektive konsert är preliminära)

14.30 Valand i Göteborg: Välkomna till Livestudion
14.40 Umeå Jazzstudio: New Orbits
15.10 Musik i Lerum: Anna Lundqvist & Fabian Kallerdahl
15.40 Öbacka Jazz & blues i Härnösand: Jonas Öberg trio med Henrik Gad
16.05 Från studion: Musikersamtal med Anna Lundqvist
16.15 Jazz i Malmö: Autonomous
16.45 Lupino Live Stockholm: Sonny och Vargen
17.15 Bollnäs Jazz Club: Malin Wättring 4
17.40 Valand i Göteborg: Avslutande ord från livestudion

Det svenska firandet av International Jazz Day är ett samarbete mellan Svensk Jazz, Knutpunkt, Öbacka Jazz & Blues, Scenkonst Västernorrland, Jazz i Malmö, Musik i Syd, Bollnäs Jazz Club, Kultur Gävleborg, Musik i Lerum, Vänersborgs musikförening, Jazzföreningen Nefertiti, Umeå Jazzstudio, Umeå Folkets Hus, Lupino Live och IMPRA. 


Lupino Live har två konserter i april! 

2021-03-31


Missa inte Lupino Lives två konserter under april månad. Konserterna är online och kommer finnas tillgängliga på Lupino Lives YouTube kanal i två veckor efter konsertdatum. 


Mer info hittar du här

1 MAJ 2021 NYTT DATUM
SONNY & VARGEN

YouTube

Tid: 19:00
Plats: Sänds på Lupino Live YouTube och finns tillgänglig i två veckor. Länk kommer den 1/5. 
Facebookevenemang

Sonny och Vargen är trion som rör sig mellan pop- och improvisationsmusik. Med sin varierande sättning väver dom elektroakustiska ljudlandskap med ett popskimmer. Musiken innehåller både starka beats och fri improvisation vilket vävs ihop på ett organiskt och ibland oväntat vis. Ljudbilden knyts samman av den unika sättningen marimba, två sångare, drumpad och synth.2 APRIL 2021
SUSANNA RISBERG / ILARA CAPALBO

YouTube

Tid: 19:00
Plats: Sänds på Lupino Live YouTube och finns tillgänglig till fredag 16e april kl 17:00.
Facebookevenemang

Årets första Lupino Love konsert blir med fantastiska Susanna Risberg och Ilaria Capalbo! Basisten/kompositör Ilaria Capalbo balanserar gärna på gränsen mellan jazz och klassisk musik. Förutom att komponera för och spela med en mängd sättningar från duo till storband, oftast inom jazzgenren, är hon bandledare och sessionmusiker och samarbetar regelbundet med musiker i Sverige, Europa och övriga världen. 

IMPRApodden avsnitt 5 ute nu!

2021-03-31


NU FINNS ÄNTLIGEN DET FEMTE AVSNITTET AV IMPRAPODDEN UTE FÖR LYSSNING! DU HITTAR AVSNITTET DÄR DU HITTAR PODDAR. 


Temat för det här avsnittet är scenen då och nu, förändringen som skett. Gästerna är inga mindre än Almaz Yebio och Lisa Ullén. I avsnittet får du höra om deras upplevelser om jämställdhet i deras tidiga musikkarriär men också hur de upplever att klimatet har förändrats till där vi är idag. Det blir en hel den tillbakablickar på hur musiken präglats av samhällets normer och ideal och hur det har påverkat jazz- och improvisationsmusik. 

Gå in och lyssna på ett väldigt intressant och lärorikt avsnitt om jämställdhet, normer, ideal och framtidsblickar inom jazz- och improvisationsmusik. 


Almaz Yebio
Lisa Ullén